28 Ağustos 2012 Salı

15-21 Eylul, 2011 Outpost for Contemporary Art Nancy Popp’in Isimsiz (Sokak Performansi), Arzu Arda Koşar Yarn Bombıng Yerleştirme


Arzu Arda Kosar ve Nancy Popp Los Angeles'taki  Outpost for Contemporary Arts'in resident sanatcilari olarak mekana ozel kamusal sanat projelerini 12. Istanbul Bienali’ne paralel olarak 15-21 Eylul, 2011 tarihleri arasinda Istanbul sokaklarinda Outpost for Contemporary Art sponsorlugunda gerceklestirdiler.
Birbiriyle ortusen iki kamusal sanat girisiminin bir arada sunulmasindan olusan projenin bir ayagini  ayagini Nancy Popp’in Isimsiz  (Sokak Performansi) serisi, digerini ise Istanbul dogumlu olup calismalarini uzun suredir Los Angeles’ta surduren sanatci Arzu Arda Kosar’in “Wish I Were Here” (Keske Burda Olsam) orgu graffiti yerlestirmeleri olusturmakta. 

      
   

Nancy Popp 2005’den beri dunyanin farkli sehir merkezlerine gidip kenti sokak seviyesinde izleyerek ve iz surerek taniyarak basladigi kentsel mudehale performanslari sanatcinin genelllikle bir sokak lambasi veya elektrik diregi gibi dikey bir ogeye tirmanmasi ile sonuclanmaktadir.  Popp’un performanslari seyredenleri tasarlanmis mekanlarla iliskilerini sorgulamaya ve guncel kentsel yasantinin bireyleri  kistirdigi alanlarin disina cikan yollar aramaya tesvik etmektedir. Popp’un performanslari fotograf ve video ile belgelenmekte, performans esnasinda orada bulunanlarla yapilan gayri resmi roportaj ve halk arasindaki konusmalar not alinarak izleyicinin aksiyona tepkisi ve  o sehir uzerinde yarattigi etki kaydedilmektedir.



                  








Kosar’in calismalari ise psiko-cografya, gruplararasi iliskiler, mekani sahiplenme, territorialism, harita olusturumlari ve sokak sanati konularini irdelemektedir. Kosar “Wish I Were Here” projesini Amerika’daki Turk diasporasi, eski/yeni Istanbullu’larla, sehri gormus ziyaretcilerle iletisimlerinden yola cikarak olusturdugu nostalji, istek, fantazinin yani sira dahil/haric edilme sistemlerini de gozonune alan bir psikolojik harita uzerinde gelistirmistir. Proje dahilinde ustunde elisi nakisla “Wish I Were Here” yazan orgu bantlar kentin daha onceden kararlastirilmis noktalarina yerlestirildi. Kosar ve Popp’un asistanlığını yaptığım bu projede islerin performansın görselleri asagıda bulabilirsiniz. 














Kosar ve Popp Istanbul’a Outpost for Contemporary Art’in resident sanatcilari olarak gelerek Los Angeles, Kaliforniya/ ABD ve Istanbul, Turkiye arasindaki sanat alisverisini desteklemekleyi amaclamaktadir. Outpost For Contemporary Art sanat, sosyal aktivite ve kamusal yasam arasindaki sinirlari yok sayan calismalarla farkli sosyal gruplari angaje ederek kulturel zenginlige katkida bulunmak amaci guden ve merkezi LosAngeles’ta bulunan, kar amaci gutmeyen bir sanat vakfidir. Outpost’un programlari her biri dunyanin farkli bir bolgesi uzerinde yogunlasan kapsayan cografi devrelere ayrilmaktadir ve onumuzdeki donemin Turkiye’yi kapsamasi ongorulmektedir. Kosar ve Popp’un Istanbul Bienali sirasinda gerceklestirecekleri mekana ozel kamusal aktiviteler Outpost’taki Turk devresinin temellerini atacak  ve benzer projelerle Outpost sponsorlugunda Los Angeles ile alisverise girecek Turk sanatcilarla kontak kurmayi amaclamaktadir.






Ayrintil bilgi icin OUTPOST for Contemporary Art 
1268 N. Ave 50, Los Angeles, CA 90042
Outpost  info(at)outpost-art.org 
Arzu  izartemisia(at)yahoo.com
Nancy nancy(at)nancypopp.com


Nancy Popp Gosterileri:
23 Eylül, 2011    11:00, Aksaray Meydani,
22 Eylül, 2011    14:00, Nisantasi  -Valikonagi & Rumeli Caddesi ve
20 Eylul, 2011    11:00, Galata Köprüsü' nde gerceklestirilmistir.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder